logo
FOTO ARHIV

Fotografija kao povijesni dokaz

9 months ago BLOG 0

AUTOR: Antonija Vukman, magistar povijesti

Kroz niz fotografija snimljenih u različitim razdobljima možemo vidjeti promjene u načinu odijevanja, arhitekturi, tehnologiji, transportu. Fotografije nam pomažu kod rekonstrukcije materijalne kulture prošlosti. Možemo rekonstruirati izgled neke građevine prije nego što je bila srušena, dograđena ili restaurirana. Primjer toga je fotografijom uhvaćen zid crkve sv. Duha, koja se nalazila uz trogirske gradske zidine, a koja je stradala u požaru 1896. godine; kao i zaboravljeno brodogradilište koje je utemeljio Vicko Katalinić, a koje se nalazilo pod zidinama tvrđave Kamerlengo. Brodogradilište je 1888. godine prodano Nikoli Cicilijanu i Ivanu Strojanu u čijem je vlasništvu ostalo do 1905. godine.

Pogled na zvonik crkve sv. Dominika i na ruševni zid crkve sv. Duha, snimljeno 1900tih
Brodogradilište pod zidinama tvrđave Kamerlengo, snimljeno 1900tih

Zahvaljujući starim fotografijama možemo vidjeti i kako su izgledale Pasike prije bombardiranja u Drugom svjetskom ratu. Osim što je u bombardiranju stradalo oko 30 osoba, porušeno je i 30 kuća; teško je oštećen i klaustar samostana sv. Dominika; uništena je crkva sv. Mihovila, od koje je do danas ostao samo zvonik iz 1595. godine.


Zahvaljujući starim fotografijama možemo vidjeti i kako su izgledale Pasike prije bombardiranja u Drugom svjetskom ratu. Osim što je u bombardiranju stradalo oko 30 osoba, porušeno je i 30 kuća; teško je oštećen i klaustar samostana sv. Dominika; uništena je crkva sv. Mihovila, od koje je do danas ostao samo zvonik iz 1595. godine.

Pogled na Pasike, snimljeno 1928. godine
Samostan sv. Dominika, snimljeno nakon bombardiranja 1944.

Fotografijama možemo vidjeti i svakodnevni život ”običnih” ljudi. Očuvale su ‘’šušur’’ stare trogirske ribarnice smještene unutar male lože koja se nalazi ispred južnih gradskih vrata; opuštanje Trogirana u kavani na glavnom gradskom trgu na početku 20. stoljeća. Očuvale su i izgled žena sa ”šudarom” na glavi, ”traversom” oko struka, opancima na nogama, koje su nosile na glavi ”kašetu” ili neki drugi teret.

Stara trogirska ribarnica unutar male lože ispred južnih gradskih vrata, snimljeno 1976.
Kavana na glavnom gradskom trgu, snimljeno 1920tih

Stare fotografije nas podsjećaju da su razni ljudi živjeli, radili i izgrađivali naše društvo. Zbog budućih naraštaja važno ih je čuvati. One su most koji povezuje prošlost i sadašnjost. Kako je Peter Burke napisao ”bit će zanimljivo, u sljedećih nekoliko godina, promatrati kako će se povjesničari iz generacije koja je praktički od rođenja bila izložena ne samo televiziji nego i kompjutorima, i oduvijek živjela u svijetu zasićenom slikama, odnositi prema vizualnom dokazu za prošlost”

Težakinja, snimljeno 1938.
Težakinja, snimljeno 1970tih

Popis literature:
P. Burke, 2003., Očevid Upotreba slike kao povijesnog dokaza, Zagreb: Izdanja Antibarbarus, 2003.
M. Karakaš Obradov, 2008., Saveznički zračni napadi na Split i okolicu i djelovanje Narodne zaštite u Splitu tijekom Drugog svjetskog rata, Historijski zbornik, Zagreb: Društvo za hrvatsku povjesnicu, 2, 2008., 323-349.
D. Radić, 2015., Trogirska tradicijska brodogradnja, Ethnologica Dalmatica, Etnografski muzej Split, 22, 2015., 149-196.
R. Stradling, 2003., Nastava europske povijesti 20. stoljeća, Zagreb: Srednja Europa, 2003.

Internetski izvori:
https://worldhistoryarchive.wordpress.com/2018/12/18/photography-as-historical-documentation/

Leave a Reply