logo
FOTO ARHIV

Fašistička propaganda na Prokurativama

8 months, 3 weeks ago BLOG 0

Autor: Antonija Vukman, magistar povijesti

Fotoobrada: Antonio Miše

Kad je Split pao u ruke Talijana 1941., sav njegov javni i privatni život bio je nadziran od strane fašista. Kazalište, terase poznatih hotela i otvoreni gradski prostori postaju glavna mjesta za širenje fašističke propagande. Talijani pokreću novine San Marco!- Edizione di Spalato koje su otkrivale kulturne sadržaje koji se nude u Splitu.

Pogled na splitsku luku i ratno brodovlje; snimljeno 1941

Prokurative, jedna od ”žrtava” bombardiranja od strane Talijana, postaju mjesto okupljanja fašističkih pristalica i brojnih javnih režimskih manifestacija. U rujnu 1941. godine na Prokurativama su izvedene dvije opere: Turandot i Rigoletto. Izvela ih je putujuća umjetnička družina talijanskih glumaca i pjevača poznata pod nazivom ‘’Tespisova kola’’. Zbog potrebe izvedbe dviju opera podignute su dugačke tribine, u sredini je bio parter, a pozornica na južnoj strani Prokurativa.

Prokurative 1941.

U operi Turandot glavne uloge su imali Clara Jacobo i Francesco Battaglia, a u operi Rigoletto Giuseppe Traverso, Piero Biasini i Lina Pagliughi. Splićani su pozvani da sudjeluju kao statisti. San Marco je nakon izvedbe opere Turandot izvijestio javnost o ‘’spektakularnoj preobrazbi Prokurativa, radom tehničkog osoblja Tespisovih kola, u veliku pozornicu s prostranim tribinama pod vedrim nebom’’. Gledalište je bilo prepuno i to talijanskim vojnicima jer je splitsko građanstvo ove predstave većim dijelom bojkotiralo.
Dok se danas najlakše ljudima manipulira putem televizije i interneta, nekoć se to radilo putem radija, novina, knjiga, kazališta. Preko svega onoga što na prvi pogled ljude zabavlja, a u zbilji utječe na njihov osobni način razmišljanja. Tako su i fašisti pokušali metodom ”kruha i igara” osigurati podršku stanovništva što im kod Splićana nije ”pošlo za rukom”

Split 1941. pogled s mora

Popis literature: 
K. Hrvatić, 2006., Kulturni život Splita na stranicama Lista San Marco, Kulturna baština, Društvo prijatelja kulturne baštine Split, No.33, 2006.,  263-302. 
S. Piplović, 2015., Splitske prokurative, Kulturna baština, Društvo prijatelja kulturne baštine Split, No.41, 2015,  245-290. 

Leave a Reply